FPS on julkaissut ensimmäiset pelaajasopimukset Mestikseen. Viime kauden joukkueesta tuttu, TUTO:ssakin Mestis-tunnelmaan tutustunut Miku Ronkainen (vas.) jatkaa Palloseurassa. ”Uutena” tulokkaana joukkueeseen liittyy Mikun kaksi vuotta nuorempi pikkuveli, kasvattajaseuraansa palaava Miska (oik.) HPK:n A-nuorista.

Miku Ronkaisella, 22, on alla mainio kausi FPS:ssa Suomi-sarjassa. Mies tehoili 40 ottelussa tehot 25+22=47. Liukas, 178-senttinen laituri aloittaa kolmannen täyden kautensa Forssassa. Ronkainen on luonnollisesti innoissaan uudesta sopimuksesta.

– Tosi hyvä fiilis ja odottavaisin mielin kohti Mestistä. Viime kaudella oli tavoitteena, että pääsisi kesken kauden jo haistelemaan vauhtia. Kun Mestis-lisenssi Forssaan myönnettiin, ei ollut kovin vaikea kieltäytyä sopimuksesta, koska nyt pääsee valmistautumaan ensimmäiseen kokonaiseen Mestis-kauteen omassa kasvattajaseurassa ja hienojen fanien edessä! Vierailusta TUTO:ssa jäi hyvä fiilis. Huomasin, että pärjäsin hyvin vauhdissa ja kiekolla pystyi tekemään samoja asioita, kuin Suomi-sarjassakin vaikka ensimmäiset pari peliä menikin totutteluun, Ronkainen toteaa.

Viime vuosina ajoittain keskusteluun on noussut tasoero Mestiksen häntäpään ja Suomi-sarjan kärjen välillä. Vaikka peli itsessään olisi tasaista, niin tulokset kuitenkin kertovat karua kieltä Suomi-sarjan joukkueiden osalta. Pelaamalla Mestikseen on vaikea nousta.

– Kyllä sen eron huomasi, että vauhtia ja yksilötaitoa on enemmän. Mestiksessä on kuitenkin nuoria kavereita, jotka ovat tyrkyllä Liigaan ja maajoukkueisiin, sekä tietysti myös kokeneempia kavereita. Toki myös se päivittäinen rutiinitaso tekemisessä on pykälää paremmalla tasolla, kun harjoitellaan enemmän ja todella ammattimaisesti verrattuna Suomi-sarjaan, Ronkainen näkee.

Kysyttäessä henkilökohtaisista tavoitteista, Ronkainen ei vielä osaa sanoa sen enempää, mutta omista kehityskohteista alkavalle kaudelle miehellä on selvät sävelet.

– Rehellisyyden nimissä en vielä kauheasti ole ehtinyt henkilökohtaisia tavoitteita miettimään. Kovasti lähden taistelemaan, että saisi samankaltaisen roolin kuin viime kaudella ja jos saisi sen ensimmäisen Mestis-maalinkin tehtyä, kun ei vielä TUTO:ssa onnistunut, Ronkainen naurahtaa. – Ehkä lähempänä kauden alkua osaa sitten kertoa tavoitteista paremmin. Kyllä jokaisella osa-alueella on kehitettävää. Nyt kesän aikana Askon kanssa yritetään saada peruskuntoa vielä korkeammalle ja raakaa voimaa pitää saada lisää. Jäällä jos vielä saisi laukausta ja puolustuspään pelaamista paremmaksi, niin siitä on hyvä lähteä.

Veljekset ovat viimeksi pelanneet samassa joukkueessa kaudella 2017-2018 HPK:n A-nuorissa. Ronkainen toivottaa pikkuveljensä tervetulleeksi takaisin kotiin. Ronkainen kokee, että neuvojen antaminen pikkuveljelle ei välttämättä ole ensisijaista.

– Eiköhän Miskalle ole annettu tässä vuosien varrella tarpeeksi hyviä neuvoja Liigan puolelta. Ja entisellä kämppäkaverillansa, Valtteri Puustisella on ollut myös varmasti sanansa sanottavana. Ei minun hirveästi tarvitse enää neuvoa. Kunhan vaan on oma itsensä ja pelaa vahvuuksillaan niin hyvä tulee, Ronkainen virnistää.

Mies on myös innoissaan kiekkobuumista, joka Forssassa vallitsee.

– On ollut hienoa seurata kuinka paljon hyvää pöhinää ja keskustelua FPS on viime viikkoina herättänyt. Toivottavasti saadaan siirrettyä sama energia myös kaupungilta itse jäähalliin, kun kausi alkaa. Joukkue tulee varmasti olemaan nälkäinen, joten suosittelen lämpimästi kaikkia kynnelle kykeneviä tulemaan kannustamaan paikan päälle. Luvassa on varmasti hyviä ja vauhdikkaita pelejä ja joukkueessa on kavereita, keneltä voi odottaa todella hienojakin suorituksia!

Miska Ronkainen, 20, palaa kotiin viiden HPK:ssa vietetyn kauden jälkeen. Viime kaudella joukkueensa kapteenina esiintynyt Ronkainen pelasi tilastojen valossa parhaan kautensa summaten 37 ottelussa 13+18=31 pistettä. Isoveljensä tavoin mies puhkuu intoa.

– Hienot fiilikset palata kotiin! Silloin kun lähdin Hämeenlinnaan niin mietin, että olisi hienoa palata Forssaan vielä joskus. Mestis-nousua olen toivonut jo muutaman vuoden ajan ja nyt kun se tuli, niin on hyvät fiilikset seuran ja koko kaupungin puolesta.

Mestis tunnetaan nuorien, nälkäisten pelaajien sarjana. Vaikka Ronkaisella ei Mestis-otteluita vyölleen olekaan kertynyt, löytää hän pelistä tasosta eroja, mutta myös yhtäläisyyksiä.

– Mestistä tosiaan en ole peliäkään pelannut, mutta uskoisin, että vauhti on aika sama verrattuna nuorten Liigaan. Mestiksessä on kuitenkin jo miehiä, eikä poikia vastassa, mikä tuo sarjoihin selkeän eron. Nuorien pelaajien lisäksi Mestiksessä on myös kokeneempia pelaajia, jotka varmasti osaavat neuvoa ja rauhoittaa tilannetta, mikäli tarve vaatii, Ronkainen miettii.

Ronkainen pääsi viime kaudella HPK:n edustusjoukkueen mukana maistamaan myös tunnelmaa jääkiekon Champions Hockey Leaguessa, jossa mies onnistui myös maalinteossa.

– Kun pääsin mukaan, niin siinä vaiheessa HPK oli menettänyt mahdollisuuden jatkon suhteen. Meillä oli niissä peleissä aika junnupohjainen joukkue, niin sai hyvän näytön paikan. Ihan hirveästi yleisöä ei peleissä näkynyt, en tiedä onko CHL Suomessa vähän aliarvostettu sarja. Voi myös olla, että CHL on sarjana vieläkin suurelle yleisölle sen verran uusi, ettei se ole vielä vakiinnuttanut paikkaansa jääkiekkoa seuraavien ihmisten kentässä.

Nuorempi Ronkainen löytää itsestään isoveljen tavoin selvät kehityskohteet. Mies näkee myös, että pelaaminen veljen kanssa samassa joukkueessa toimii myös motivaation kohottajana.

– Ihan hauskat fiilikset! Silloin pari vuotta sitten sujui yllättävän hyvin pelata samassa joukkueessa. Tuskin nytkään mitään ongelmia on. Kyllä se minulle ainakin antaa tietynlaista lisäpotkua olla joka päivä parempi kuin isoveli. Pelaamisessa suurin heikkous on kamppailupelaaminen ja nyt kun tulee isompia äijiä vastaan, niin sitä täytyy joka päivä kehittää. Toinen kehityskohde on, ettei huonon ja hyvän päivän ero olisi kovin suuri.

Ronkaisia on nähty vuosien saatossa edustusjoukkueessa jo kolme. Isä Marko, setä Toni sekä isoveli Miku, mutta minkälainen pelaaja on neljäs vihreän nutun yllensä pukeva Ronkainen?

– Luotettava, hyvin luisteleva, joka pystytään laittamaan jäälle tilanteessa kun tilanteessa.

Myös Miska Ronkainen haluaa lähettää terveisensä forssalaiselle yleisölle.

– Ei muuta, kun hallille kannustamaan, sitten kun kausi alkaa. Pitkän tauon jälkeen seura on saatu taas Mestikseen ja siitä pitää nauttia. Annetaan sen myös näkyä!