Forssan Palloseuran kalenterivuosi 2022 starttaa huomenna kotiottelulla Heinolan Peliittoja vastaan. Kuva: Kari Vahaniitty

Joulutauon jälkeen FPS on pelannut ottelusiirtojen vuoksi ainoastaan kaksi kamppailua, joista jälkimmäisen kaksi viikkoa sitten uuden vuoden aatonaattona. FPS:n monivuotisen luottovahdin Petrus Lintosen mukaan joukkueen henki sekä päivittäinen tekemisen taso on pysynyt olosuhteista huolimatta korkealla tasolla. Pelaaminen tyhjille saleillekaan ei ole enää uutta, sillä nykytilanne on valitettavan tuttu viime kaudelta.

– Joukkuehenki on erinomainen. Tietysti lisähaastetta on tuonut nämä ottelusiirrot. Kyllähän se hieman turhauttaa, kun niitä on tullut vielä pelipäivän aamujään jälkeenkin, jolloin kaikilla alla olla jo pieni kihelmöinti kropassa illan ottelua varten. Kuitenkin ammattilaisia pyritään olemaan ja ei tässä tilanteessa auta, kuin elää päivä kerrallaan. Täytyy pyrkiä siirtämään fokus siihen otteluun, joka otteluohjelmassa seuraavana näkyy. Tilanne on mikä on, eikä me voida asialle mitään tehdä. Ei tilanne parane surkuttelemalla ja voivottelemalla, vaan tehdään hommia päivästä toiseen, jotta ollaan valmiita, kun kiekko putoaa jäähän, Lintonen kertoo.

Yli puolet Mestiksen seuroista on asetettu vuorollaan karanteeniin lyhyen ajan sisään. Olosuhteet huomioon ottaen voidaankin pitää pienimuotoisena ihmeenä, että koko FPS:n joukkue on toistaiseksi välttynyt koronatartunnoilta – ehkäpä juuri pelaamattomuuden vuoksi. Lintosen mukaan joukkue on sisäistänyt tilanteen hyvin, eikä FPS:n valmennus- ja seurajohto ei ole asettanut pelaajilleen ja muille toimihenkilöilleen mitään erityisiä ohjeita kaukalon ulkopuoliseen elämään, vaan arki jatkuu ”normaalisti” terveysviranomaisten suosituksia noudattaen.

– Kyllä jokainen pelaaja on itse ymmärtänyt tilanteen, ettei tässä voida mennä ihan joka paikkaan ympäri kaupunkia, ellei ole sitten aivan pakottava tarve. Muuten pyritään pitämään arki normaalina, sekä otetaan tarvittavat rokotukset, Lintonen toteaa.

Joulutauolle siirryttäessä FPS:n sijoitus sarjataulukossa oli upeasti toinen. Lintosella on selkeä näkemys menestyksen avaimista. Seuran oma kasvatti näkee, että viime kausi toimi monelle pelaajalle ”opiskeluna” ja joukkue tietää nyt mitä voittaminen sarjassa vaatii. Laadukkaalla päivittäisellä arjella on luonnollisesti valtava merkitys, kun puhutaan voittamisesta. Vaikka FPS on hiljentänyt epäilijänsä, niin Lintonen korostaa, että nöyryys on nyt kaiken A ja O.

– Jos kauden alussa olisi kysytty ihmisiltä, niin todennäköisesti suurin osa olisi veikannut meidät karsintoihin. Tärkeintä on, että jokainen, joka FPS:n pukukopissa istuu uskoo siihen, että meillä riittää rahkeet sarjan kärkikahinoihin. Nyt ei kuitenkaan voida ruveta paukuttelemaan henkseleitä. Sarja on pahasti kesken ja nopeasti tullaan alaspäin, jos alamme luulemaan jotain asioita. Myöskin liika tuijottelu sarjataulukkoon voi pahentaa asioita. Tietysti pitää tiedostaa se, että jokainen vastustaja saa pienen lisälatauksen otteluihin, kun pääsee haastamaan sarjataulukon kärkipäätä. Meidän pitää olla joka ilta valmiita vastaamaan haasteisiin. Asiat ei tapahdu itsestään, vaan pidetään arjen vaatimustaso korkeana, Lintonen näkee.

Syyskauden loppupuolella joukkueen vire kääntyi hiljalleen päälaelleen pelin kulkiessa vieraskentillä, mutta kotona tökki pahasti. Vuoden 2021 viimeisen kotiottelun jälkeisessä haastattelussa FPS:n päävalmentaja Asko Rantanen teroitti, että ”jotain pitää muuttaa”. Lintonen näkee, että peliin on löytynyt tarvittavat lääkkeet, jotta alkukauden tehokkuus palaa.

– Itse tuota TUTO-ottelua seurailin C Moren välityksellä ja se todella näytti hieman tuskaiselta. Jokaiselle joukkueelle tulee kauden mittaan myös huonoja jaksoja. Hyvyys mitataan siinä, kuinka kauan jäädään vellomaan sinne tuskaan. Pidetään peli simppelinä. Tehdään paikoista maalit, puolustetaan tiiviisti ja pysytään pois jäähyboksista. Tietysti me maalivahdit ollaan iso osa puolustuspelaamista ja omalla toiminnalla voidaan edesauttaa merkittävästi lukemia, joita tulostaululla näkyy, Lintonen kertoo.

FPS:n osalta kausi jatkuu huomenna. Forssaan saapuva Heinolan Peliitat on kohdattu kuluvalla kaudella kahdesti, joista FPS on voittanut molemmat. Vaikka FPS lähteekin otteluun suosikkina, niin Peliitoilla on pelituntuman suhteen etu. Peliitat on pelannut vuoden vaihteen jälkeen kaksi ottelua, joista Hannes Hyvösen suojatit ovat ottaneet yhden voiton ja kärsineet yhden tappion. FPS:n suurin haaste lienee siinä, miten valmistautuminen otteluun onnistuu. Normaalin pelillisen suoritustason pitäisi riittää.

– En usko, että motivointi on vaikeaa pienen tauon jälkeen. Jokainen odottaa sitä, että pääsee pelaamaan. Sen takia tätä jääkiekkoa pelataan. Luotan siihen, että jokainen pelaaja osaa ladata itsensä niin, ettei roisku ja räisky. Toisessa vaakakupissa tietysti painaa yleisön puuttuminen. Tyhjä katsomo on siitä harmillinen, että se lataus pitää välillä kunnolla kaivaa sisimmästä, kun hallissa ei kuulu muuta, kuin DJ:n soittamat musiikit. Toivotaan, että sieltä löytyy huomiselle oikeat musavalinnat, Lintonen virnistää.

Kuluvan kauden alla FPS tiedotti, että joukkueessa toimii kuluvalla kaudella kaksi maalivahtivalmentajaa, sillä molemmat Joni Myllykoski sekä Ville Nyrönen suorittavat työnsä ohessa opintojaan Vierumäellä. Lintosen mukaan kahden MV-valmentajan sapluuna toimii hyvin.

– Tällä hetkellä Nyrösen Ville kuluttaa koulun penkkiä ja päävastuu on Myllykosken Jonilla. Joni on tuonut paljon hyviä näkökulmia MV-pelaamiseen kokeneena kettuna, sekä paljon pumpataan tiettyjä juttuja. Itse maalivahtina näen tärkeimmäksi asiaksi sen, että meiltä löytyy seurasta todella laadukasta MV-valmennusta. Nyrösen Ville on kehittänyt paljon itseään valmentajana viime vuosina ja tulee olemaan tulevaisuudessa varmasti erittäin laadukas MV-valmentaja, Lintonen kertoo.

FPS-vahtien peluutus on jakautunut käytännössä puoliksi Lintosen ja Eetu Niemisen kesken. Lintonen nauttii kilpailutilanteesta.

– Hyvin tässä on jaksanut pelata, kun pitkälti puoliksi ollaan menty. Kilpailutilanne koko ajan päällä maalivahtien kesken ja optimitilanne on, kun vuoron perään nokitetaan toisiamme. Molemmat tietää homman nimen ja tärkeintä on, että molemmilla kiekko tarttuu, Lintonen päättää.

FPS – Peliitat 14.01.2022 klo 18:30. Otteluun ei valitettavasti voida ottaa yleisöä. Ottelu katsottavissa C Moresta.